Prognoza pieței bursiere folosind astrologia

 Louise McWhirter (19.10.1896 - 1.11.1957) a fost pionieră în utilizarea astrologiei pentru prognoza pe piața financiară. În 1937 a publicat singura sa carte “Astrologia și prognoza pe piața financiară” (Astrology and Stock Market Forecasting). Se presupune că numele său este un pseudonim pentru faimosul trader financiar William Delbert Gann (6.06.1878 - 18.06.1955), care a dezvoltat diferite metode de analiză tehnică cum ar fi Teoria Unghiurilor Gann și Teoria Graficelor.

Teoria Louisei McWhirter are trei componente: tranzitul Nodului Nord prin zodii, Luna Nouă și influența acesteia asupra hărții natale a Bursei de pe coasta de est a SUA, New York Stock Exchange (NYSE) și studiul hărții primei tranzacții a unei acțiuni sau a unei mărfi la bursă.

Tranzitul Nodului Nord prin zodii

O dată cu intrarea Nodului Nord în Vărsător se înregistrează un minim al activității economice care își va relua mersul în momentul în care Nodul Nord va tranzita zodiile Capricorn și Săgetător. Când acesta va ajunge în Scorpion și în Balanță activitatea economică funcționează normal sau peste limitele așteptărilor. O dată cu intrarea Nodului Nord în Leu economia atinge un maxim urmând să revină la un ritm normal de funcționare în momentul în care Nodul Nord ajunge în Rac și în Gemeni. Tranzitul Nodului Nord prin Taur aduce o încetinire până în momentul în care Nodul Nord intră în Vărsător, când se înregistrează minimul activității economice iar un ciclu de 18,6 ani a fost atins.

Louise McWhirter trece în revistă câteva evenimente din ultimii 200 de ani care au avut loc fie în timpul tranzitelor anterioare ale Nodului Nord în Vărsător fie când acesta tranzita ultimele grade din zodiac Pești. Dintre acestea menționez:

  •  iulie 1914, NN tranzita ultimele grade din zodia Pești, urmând să intre în Vărsător: a izbucnit primul razboi mondial   
  • la mijlocul anului 1933 se înregistrează un minim al crizei economice din 1929-1933, NN fiind în Vărsător
  •  în octombrie 1970, NN a intrat în Vărsător iar la nivel global omenirea se confrunta cu război în Vietnam, război în India, inflație în economia globală și tensiuni între arabi și israelieni
  •  mai 1989, NN în Vărsător: inflație în economia SUA, în același an a căzut comunismul în Europa de Est
  •    ianuarie 2008, NN în Vărsător: Criza din 2007- 2008 (în același an NN a fost conjunct cu Uranus)

Louise McWhirter notează și câțiva factori secundari care influențează mersul economiei, atât în sens pozitiv cât și în sens negativ. Astfel în prima categorie include Jupiter conjunct cu Nodul Nord (0 grade), Jupiter în Gemeni sau în Rac și Pluto în aspect pozitiv cu NN (30, 60 sau 20 grade) iar în cea de-a doua Saturn în aspect de 0, 90 sau 180 grade cu NN, Saturn în Gemeni sau Rac, Uranus în Gemeni și Uranus sau Pluto în aspect de 0, 90 sau 180 grade cu NN.

Luna Nouă și influența acesteia asupra hărții natale a NYSE

Luna Nouă și tehnica McWhirter de identificare a schimbării de trend presupune interpretarea hărții la momentul de Lună Nouă. De reținut că aspectele tensionate între Luna Nouă și Marte, Saturn și Uranus pot indica un ciclu lunar volatil.

În timpul unui ciclu lunar este important de observat tranzitul Lunii peste Marte (guvernator al casei X din harta NYSE) și Neptun (guvernator modern MC din harta NYSE) precum și peste orice planetă care se află în casa a X-a la momentul Lunii Noi.

Sunt importante aspectele și tranzitele pe care Luna Nouă le face la gradele 14 Rac (ASC harta natală NYSE) și 24 Pesti (MC harta natală NYSE).



Harta se ridică având ASC la 14 grade Rac (identic cu ASC din harta natală NYSE).

În ceea ce privește Metoda McWhirter referitoare la harta primei tranzacții aceasta se bazează pe: tranzitul Soarelui și aspectele planetare majore la Soare natal din harta momentului primei tranzacții, poziția Lunii natale și a guvernatorului Soarelui natal din harta momentului primei tranzacții, Soarele în tranzit și alte planete în tranzit la Marte și Jupiter din harta momentului primei tranzacții.

Pentru identificarea schimbărilor de trend Metoda McWhirter presupune ca Soarele să fie plasat în Casa I.

Se determină dacă Soarele, Luna sau Jupiter sunt aspectate și se ține cont de faptul că Soarele reprezintă esența unei companii, Luna este asociată cu atitudinea publicului față de companie iar Jupiter simbolizează norocul companiei.

O altă modalitate de a identifica schimbările de trend pe piața bursieră o reprezintă analiza tranzitelor planetelor Mercur, Venus, Uranus și Saturn.

Intrarea lui Mercur în retrogradare indică adesea că urmează o scădere a acțiunilor pe piața de bursieră. În perioada 24 septembrie - 15 octombrie 2008, Mercur și-a arătat puterea afectând piața de capital americană (cu câteva zile înainte, pe 15 septembrie 2008 a fost pronunțat falimentul băncii americane Lehman Brothers). La începutul retrogradării lui Mercur, indicele Dow Jones era cotat cu 11.022 puncte, pentru ca la sfârșitul retrogradării acest indice să fie de doar 8.577 puncte, ceea ce echivalează cu o scădere de 22% în doar 2 saptămâni.

Venus este un declanșator de evenimente iar tranzitul său prin puncte cheie ale harții are efecte pozitive asupra cursului acțiunii. De exemplu, în perioada 5 octombrie - 16 noiembrie 2018, Venus a fost retrogradă dar a generat fluctuații minore ale cursului acțiunii Băncii Transilvania (în harta primei tranzactii, Venus este guvernatoarea Soarelui, 15.10.1997 fiind data la care s-au tranzacționat pentru prima oară acțiunile Băncii Transilvania, având simbolul bursier TLV).



Saturn (structurare, asimilare, concretizare, răbdare) este asociat cu fazele de tranziție și de corecție pe piețele financiare. Susținut de aspecte favorabile corespunde unei faze de consolidare a cursului acțiunii în timp ce aspectele tensionate duc la scăderi ale cursului și pesimism al investitorilor.

Uranus (impulsivitate) este asociat cu marile crahuri bursiere și cu schimbări bruște ale cursului acțiunii.

Ciclul Saturn-Uranus durează circa 45 de ani și a fost pus în legatură cu boom-ul pieței financiare, iar apoi cu declinul ei.

Ciclurile Kondtratieff se suprapun aproximativ peste ciclul Saturn-Uranus (45 de ani între două conjuncții), se derulează pe o perioada de 50-60 de ani și constau în intervale alternante de creștere sectorială ridicată și intervale de creștere relativ lentă.

În identificarea trendului pe piața bursieră este important să studiem cele două planete în tandem. Dacă sunt implicate în aspecte armonioase conduc la o creștere susținută a piețelor bursiere. Aspectele tensionate duc la tensiuni și volatilitate pe piețele bursiere.

New York Stock Exchange a fost înființată în data de 17 mai 1792 la New York. Avem o hartă cu Soare, Mercur retrograd și Venus în Taur, zodie asociată cu finanțele și cu banii, în Casa a XI-a, a grupurilor și a asociațiilor. De reținut gradul 14 Rac al Ascendentului și gradul 24 al Mijlocului Cerului care devin sensibile la diverse tranzite planetare, după cum vom vedea mai jos în cazul băncii americane Lehman Brothers.


Studiul hărții primei tranzacții a unei acțiuni sau a unei mărfi la bursă

Anumite tranzite la harta primei tranzacții pot oferi informații despre evoluția cursului acțiunii unei companii. Astfel putem studia aspectele de 0, 90, 120, 180 de grade între Soare în tranzit și Soare natal, Marte în tranzit și Soare natal, Marte în tranzit și Marte natal, Marte în tranzit și Jupiter natal si Soare/Marte în tranzit și guvernatorul hărții natale dar și aspectele de 0 și 90 de grade între Saturn în tranzit și Soare natal și Jupiter în tranzit și Soare natal.

Compania Lehman Brothers (LHM) a fost tranzacționată prima dată la New York Stock Exchange pe 5 februarie 1994, conform site-ului www.magiastrology.com.

În harta acestei prime tranzacții observăm un stelium în Vărsător (Marte, Soare[1], Venus și Ascendent în casa I), Saturn, guvernatorul Soarelui (esența companiei) este în Pești (semn mutabil, ce poate indica volatilitate) alături de Mercur (simbol al comerțului și al tranzacțiilor, în detriment), Luna (atitudinea publicului față de companie) în Săgetător și Jupiter (norocul companiei) în Scorpion.

În data de 15 Septembrie 2008, ziua pronunțării falimentului Lehman Brothers, Nodul Nord tranzita zodia Vărsătorului (activitatea economică traversa un minim), Luna (la aproximativ 18 grade) era conjunctă cu Uranus (imprevizibilitate) aflat la 20 grade în Pești și se apropia de gradul 24 (sensibil) al Mijlocul Cerului din harta NYSE iar Jupiter în tranzit în Capricorn la gradul 13 era în opoziție cu ASC al NYSE. Saturn și Uranus se aflau în opoziție pe axa Pești-Fecioară. Așa cum spuneam mai sus, aspectele tensionate dintre cele două planete grele pot indica volatilitate în piață. Luna Plină pe aceeași axă, foarte aproape de Uranus era un alt indiciu al unei volatilități crescute. Mercur se apropia de retrogradarea din 24 septembrie 2008. Ținând cont de faptul că Lehman Brothers nu a fost salvată de către Stat, am putea spune din punct de vedere astrologic, că Uranus a ‚câștigat’ iar Saturn a ‚pierdut’. Saturn pune accent pe păstrarea unei imagini, a unor aparențe și a status quo-ului în timp ce Uranus îmbrațișează necunoscutul, noul și provoacă schimbari în ceea ce privește status quo-ul.



 

 

Nu puteam încheia analiza fără să arunc o privire și asupra hărții Bursei de Valori București (BVB). Înființată la 01/13 decembrie 1882 la București, a fost închisă în 1947 de către regimul comunist și redeschisă pe 21 aprilie 1995. Pe 26 septembrie 2019  i-a fost conferit statutul de Piață Emergentă.

Iată ce nota site-ul www.digi24.ro în data de 26.09.2019:

‘Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, a explicat, pentru Europa Liberă, că promovarea la statutul de piață emergentă înseamnă deschiderea bursei pentru fonduri chiar și de o sută de ori mai mari decât cele care vin pe piețele de frontieră. Efectele se vor simți treptat (3-7 ani).

După ce timp de trei ani s-a aflat pe lista de monitorizare, România a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russel la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră. O decizie istorică care pune BVB în rândul piețelor stabile și o deschide către investitori mai mari. Efectiv, hotărârea FTSE va intra în vigoare în septembrie 2020.

Promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.”




Am ridicat harta plasând Soarele în casa I. Observăm un stelium în Săgetător, cu două dintre planetele asociate cu tranzacțiile și banii, Mercur respectiv Venus, alături de Marte și Soare. Tranzitul lui Jupiter prin domiciliul diurn atât în 1995 cât și în 2019 a fost de bun augur pentru BVB, conducând la redeschidere și la promovarea unui nou statut. Jupiter în Rac (în exaltare) dar retrograd, Luna în detriment în Capricorn precum și Saturn, Neptun, Pluto retrograde pe Nodul Sud din Taur pot indica evoluția lentă și volumul scăzut al tranzacțiilor derulate la BVB comparativ cu alte piețe din regiune (Ungaria, Polonia), de la redeschiderea din 1995 și până în prezent (abia în noiembrie 2019 volumul tranzacțiilor l-a egalat pe cel din 2007, dinainte de a izbucni criza).

Aceste configurații planetare susțin și ceea ce menționat domnul Lucian Anghel, faptul că efectele modificării statutului BVB se vor simți treptat, planetele în semne de pământ indicând un rezultat lent, în timp.

 

 

 

 

 

 

 



[1] Conform teoriei Louise McWhirter, harta se ridică având Soarele în casa I

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Jupiter in Taur

Casa a XII-a si valentele sale (I)

Tranzitul lui Pluton la Luna- Once in a life time event