Casa a XII-a si valentele sale (I)

 

    Denumita de vechii greci Kakos Daimon (Spiritul rau) si de astrologii medievali Domus Captivitatis (Casa Captivitatii), casa a XII-a este asociata cu crizele, sacrificiile, dusmanii ascunsi, cu situatiile care implica umanitarism si compasiune precum si cu cresterea spirituala.

    Studiile recente ale astrologului Maurice Fernandes si ale statisticianului si psihologului Michel Gauquelin arata si o alta semnificatie a casei a XII-a, respectiv cea legata de alegerea vocatiei sau a carierei.

    Printre caracteristicile acestei case intalnim:

- este bucuria lui Saturn si casa serviciului in folosul comunitatii (fara recompense, spre deosebire de casa a VI-a)

Kakos Daimon (Spiritul Rau) - greacg, Domus Captivitatis (casa captivitatii) - latină

- in corespondentă cu semnul Peștilor si planeta Neptun

-asociata cu: sacrificiile, suferintele, dusmanii ascunși, bolile cronice, dependențele, exilul, abandonul, sentimentul de vinovăție, lipsa controlului, spiritualitate și credință, inconștientul colectiv

- locurile izolate unde libertatea de mișcare este limitată: spitalele, sanatoriile, închisorile, azilurile, mănăstirile

-  invită la reflectie, meditatie, introspectie; când alegem voluntar izolarea specifică acestei case și o gestionăm corect  (prin diverse terapii, introspecție sau meditație) câștigăm o anume libertate care se poate manifesta în plan spiritual sau creativ

-  asociată cu animalele mari (care depasesc dimensiunea caprei și a oii)

Planetele în casa a XII-a indica acele comportamente negative distructive care o dată constientizate si deblocate ne permit să accesăm constiinta colectivă si sa utilizăm energia planetelor din această casa in avantajul nostru. Astfel :

Soare – sacrificarea a ceea ce-ti doresti in defavoarea celorlalti, descurajat sa te pui in valoare

Luna - suprimarea emotiilor, posibila abesnta fizica sau emotionala a mamei in copilarie

Mercur – lipsa de incredere in modul de gandire, descurajat sa iti exprimi opinia, intuitive puternica

Venus - descurajat să îți pui frumusețea/simțul estetic în valoare, dificultăți în exprimarea sentimentelor

Marte - dificultăți în exprimarea voinței, tendința de a avea izbucniri necontrolate și mai puțin sănătoase

Jupiter - lipsa optimismului dar și sentimentul de protecție divină sau protector al celor aflați in suferinta

Saturn - tendințe de izolare sau autoizolare, predarea controlului, activități în instituții izolate (spitale, închisori, mănăstiri

Neptun - tendința către escapism, capacitate de conectare la inconștientul colectiv, activități artistice

Uranus - reținerea în a arăta că ești diferit de ceilalți, atracție către ocultism

Pluto - secrete, tendința de a te ascunde de ceilalți, atracție către mistere, ocultism și psihologie 

    Analizand de-a lungul timpului aproximativ 27000 de date de naștere Michel Gauquelin (1911-1991) – psiholog si statistician francez, pasionat de astrologie în tinerete, a reușit sa valideze  anumite porțiuni ale astrologiei și a ajuns la următoarea concluzie: atunci cand se afla în anumite sectoare ale hărții (în apropierea ascendentului sau a Mijlocului Cerului), anumite planete  (Luna, Venus, Marte, Jupiter) au un efect dominant asupra personalității unui om și, probabil, asupra carierei sau vocației sale. Soare și Mercur nu au fost cuprinse în cercetările sale.

    Cartea sa Influenta stelelor a apărut în 1955. Cercetarile sale au fost respinse in mod repetat de societatea intelectuală din Franta unul dintre argumente fiind acela că rezultatele cercetarii lui Gauquelin pot fi reproduse putin sau deloc în cazul oamenilor obișnuiți.

Sectorul Gauquelin cuprinde casele I, XII  și IX. Gauquelin face referire la efectul Marte (the Mars Effect) afirmand ca Marte este proeminent în hărțile sportivilor în sectoarele Gauquel iar prezenta Lunii în XII da scriitori, Venus – artiști, Jupiter-actori, politicieni, Saturn- oameni de știință, Marte – atleți, fizicieni, lideri militari.

    În opinia astrologului Maurice Fernandez (Neptun, casa a XII-a și zodia Pești ca indicatori ai carierei în harta natală - 2004) nativii care obțin recunoaștere într-un domeniu sau altul au de cele mai multe ori casa a XII-a accentuată (și nu casa a X-a). Având în vedere că această casă este asociată cu inconștientul colectiv și cu masele, planetele în CXII indică potențialul unui nativ de a se conecta la ceea ce este popular și de a avea efect asupra unor mase mari de oameni, cu mențiunea ca nativii cu un asemenea plasament își pot sacrifica viața personală pentru a deveni un simbol (George Bush, Joe Biden, Tony Blair, David Bowie, Shimon Peres, Regina Maria, Nadia Comăneci – Soare în Casa a XII-a).

    Neptun, casa a XII-a si Peștii descriu într-o hartă potentialul nativului de ajunge la grupuri mari de oameni precum si modul personal al acestuia de a rsspunde nevoilor acestor grupuri si de a-si oferi serviciile.  Iar acest arhetip contribuie la alegerea meseriei sau a vocației.

    Pornind de la teoria lui Maurice Fernandes, Diana Spinean, redactor sef al revistei Astrele (www.astrele.ro) si fost presedinte al Asociatiei Astrologilor din Romania considera ca aceasta casa a XII - a are un rol determinant in stabilirea profilului vocational al unei persoane. Astfel, conform cercetarilor sale. in harta unei persoane este necesar să analizăm:

        casa a XII-a si planetele prezente aici

        situatia stapânului casei a XII-a

        pozitia lui Neptun in casa si relatia acestuia cu alte planete

        semnul Pestilor – casa pe care o gazduieste si planetele de aici

Profilul vocational bazat pe combinatia Pești/Zodie X,  poate  rezulta din oricare dintre următoarele:

        aspect major intre Neptun si planeta care isi are domiciliul in zodia X (Exemplu pentru Pesti/Berbec: Neptun-Marte)

        planeta respectiva în Pești sau în Casa a XII-a  (Ex. pentru Pesti/Berbec: Marte in Pesti sau in C XII)

        C XII in zodia X (Ex. pentru Pesti/Berbec: C XII in Berbec)

        stapanul C XII in aspect cu planeta respectivă sau in zodia X (Ex. pentru Pesti/Berbec: stapanul C XII în aspect cu Marte sau în Berbec

In partea a doua a acestui articol voi prezenta cateva harti care ilustreaza cele mentionate mai sus.

 

Comentarii

  1. Înțeleg exact ce înseamnă Soare în XII la 14 gr. Rac - conjunct cu Lilith și mercur în gemeni tot în XII

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Jupiter in Taur

Tranzitul lui Pluton la Luna- Once in a life time event